Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ



Η ορεινότερη περιοχή της Ελλάδας, η Ευρυτανία, με μαγική και παρθένα φύση και παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίοι παραπέμπουν πίσω στο χρόνο, σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Πρωτεύουσά της το Καρπενήσι, χτισμένο σε υψόμετρο 1000μ. στο όρος Βελούχι.
Η Ευρυτανία προσφέρεται για αποδράσεις και στις 4 εποχές. Το χειμώνα, επίκεντρο των αποδράσεων γίνεται το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι. Στα δυτικά η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών δημιουργεί μοναδικό συνδυασμό με τα δασωμένα ευρυτανικά όρη.

Το έντονο ανάγλυφο της περιοχής δημιουργούν ψηλά όρη, ο Τυμφρηστός, η Καλιακούδα, η Χελιδώνα και στα βόρεια τα πασίγνωστα Άγραφα. Ανάμεσα τους ρέουν άλλοτε ορμητικά ο Αχελώος, ο Τρικεριώτης ο Καρπενησιώτης ο Κρικελιώτης και ο Ταυρωπός.
Ιστορία
Ενδείξεις από τα λιγοστά ευρήματα στην Ευρυτανία μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία πιθανόν από το 5000πΧ. Την περιοχή κατοικούσαν ως την κάθοδο των Δωριέων 4 αιτωλικές φυλές. Το 279πΧ η περιοχή καταστράφηκε κυριολεκτικά από Γαλάτες επιδρομείς.
Το έντονο ανάγλυφο της Ευρυτανίας συνέβαλε στην απομόνωση της περιοχής και την χρονική υστέρηση των διαφόρων ιστορικών γεγονότων. Στα βυζαντινά χρόνια δεν καταγράφονται σημαντικά γεγονότα. Στην Τουρκοκρατία τα Άγραφα αποτέλεσαν κοιτίδα ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου