Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΑΠΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ


Προβληματισμός για τους δήμους


Προβληματισμός για τους δήμους

5 Μαρ 2010, 10:43

Αρ. φυλ. 381/3-3-10

Τα τοπικά κόμματα κρύβονται και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους

Δημοσίευμα των "Ευρυτανικών Νέων" προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ ΝΟΔΕ και ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας. Τι απαντά η Γραμματέας κ. Βέτα Καρφή, για το δημοσίευμα ότι "το τοπικό ΠΑΣΟΚ προτείνει δύο δήμους για την Ευρυτανία". Τι προτείνει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δημήτρης Καρατσίκης.

Η αποκλειστική πληροφορία, την οποία δημοσίευσαν τα "Ευρυτανικά Νέα" την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την πρόταση τη Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας για δύο δήμους στο νομό, προκάλεσε -αν και δεν θα έπρεπε- πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Ευρυτανίας.

Τα "Ευρυτανικά Νέα" αξιοποιώντας ασφαλείς πολιτικές πηγές, αναφέρθηκαν στην τελική πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, η οποία μέχρι την Τρίτη 2-3-2010 δεν είχε διαψευσθεί. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού αυτή είναι η αλήθεια κατά τις πληροφορίες μας. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερθήκαμε και στην εκτίμηση των δημάρχων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι φαίνεται να διαφοροποιούνται από τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ και προτείνουν "τέσσερις ή και περισσότερους δήμους" κάτι που επίσης δεν διαψεύσθηκε.

Έχοντας μάλιστα η τοπική Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κατά νου την κυβερνητική απόφαση, η οποία έχει εκφραστεί από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση ότι οδηγούμαστε σε λιγότερους και ισχυρούς δήμους, η απόφαση κάθε σοβαρού πολιτικού είναι μονόδρομος, διαφορετικά οδηγούμαστε σε κομματικά παιχνίδια που μόνο κακό προκάλεσαν στο παρελθόν.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι κομματικές προτάσεις για τους δήμους που διαμορφώνονται "κεκλεισμένων των θυρών", όπως έγινε και στη σύσκεψη της διευρυμένης Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα στο Καρπενήσι παρουσία της υπεύθυνης για τη Στερεά Ελλάδα κ. Έφης Χαλάτση, δεν ανακοινώνονται επίσημα. Λαμβάνονται μόνο για εσωτερική κομματική επεξεργασία. Η αλήθεια αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν συμμετείχαν ούτε οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία. Ήταν μια κομματική συνάντηση που δεν γνώριζαν την απόφασή της ούτε οι κομματικοί δήμαρχοι. Με την κ. Χαλάτση έγινε άλλη, δεύτερη συνάντηση με τους δημάρχους. Συνεπώς επίσημη ανακοίνωση δεν μπορεί να υπάρχει από τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας.

Η Νέα Δημοκρατία
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΝΟΔΕ, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Καρατσίκης, αναφέρεται αόριστα σε "δημοσιεύματα του τοπικού τύπου" -εμείς όσο και αν ψάξαμε τέτοια είδηση δεν βρήκαμε σε άλλες εφημερίδες- και ζητά από το τοπικό ΠΑΣΟΚ να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Επιπλέον στο δελτίο τύπου, το οποίο απευθύνεται σε όλα τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους στην Ευρυτανία, ζητά κοινή σύσκεψη για το θέμα του χωροταξικού των δήμων.

Ειδικότερα η ΝΟΔΕ γράφει: "... πληροφορηθήκαμε, ότι ύστερα από συσκέψεις που πραγματοποίησε η Οργάνωσή σας σε τοπικό επίπεδο, παρουσία εκπροσώπου του κόμματός σας και του βουλευτή Ευρυτανίας, προτείνατε, ως επίσημο όργανο, τη δημιουργία δύο Δήμων για το Νομό μας στα πλαίσια του προγράμματος “Καλλικράτης”. Η άποψή μας είναι, ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να εκφραστεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας με τα θεσμοθετημένα όργανά της και να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, για το συμφέρον του τόπου μας". Και η ΝΟΔΕ Ευρυτανίας προσθέτει: "... παρακαλούμε, ανακοινώστε την επίσημη θέση του κόμματός σας".
Να σημειώσουμε ότι η τοπική Νέα Δημοκρατία, αν και έχει συνεδριάσει τουλάχιστον μια φορά, έστω και σε επίπεδο ενημέρωσης για το θέμα των δήμων στο νομό, δεν έγινε γνωστή ούτε καν η συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες των “Ευρυτανικών Νέων” η ΝΟΔΕ ν. Ευρυτανίας προσανατολίζεται να προτείνει 3 δήμους στην Ευρυτανία.

Το ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας
Επικοινωνήσαμε με τη Γραμματέα ΠΑΣΟΚ ν. Ευρυτανίας κ. Βέτα Καρφή, η οποία σχολιάζοντας τη θέση της ΝΟΔΕ, δήλωσε: "... οι εσωκομματικές συζητήσεις που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" αφορούν μόνο το ΠΑΣΟΚ και κανέναν άλλον. Αποτελούν σκέψεις και προτάσεις οι οποίες δεν ανακοινώνονται. Όταν θα έρθει η ώρα των δημοσίων τοποθετήσεων για το θέμα του χωροταξικού των δήμων στην Ευρυτανία, εμείς θα ανακοινώσουμε ξεκάθαρα τη θέση μας, όπως δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του έχει ο κάθε πολίτης".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου